EV Opleidingsplan

Leer alles over onderhoud en diagnose aan e-voertuigen

EV Opleidingsplan

Samen zorgen we ervoor dat jij de juiste kennis krijgt om onderhoud en reparaties uit te kunnen voeren aan elektrische en hybride voertuigen. In het twee-jarig EV opleidingsplan voor technici leer jij alles over onderhoud, reparatie en diagnose stellen aan bijvoorbeeld de aandrijflijn, comfortsystemen en batterijmanagement.

Per jaar volg je vier EV praktijktrainingen. De trainingen van het EV opleidingsplan bestaan uit een online training als voorstudie en een praktijkdag. Tijdens de praktijkdag worden met auto’s en diagnoseapparatuur diverse opdrachten uitgevoerd. De trainingen uit het opleidingsplan worden afgesloten met een online toets. Wordt deze behaald met een voldoende? Dan ontvang je als deelnemer een certificaat.

Als deelnemer van het EV Opleidingsplan heb je de mogelijkheid om de helpdesk van AutoNiveau te raadplegen, mocht je problemen hebben in de werkplaats waar je niet uit komt. De medewerkers van AutoNiveau hebben specifieke kennis en ervaring en bieden telefonische en praktische helpdesk bij complexe storingen zodat deze sneller kunnen worden gediagnosticeerd.

Belangrijk! Om te kunnen deelnemen aan het EV opleidingsplan is een NEN-9140 certificatie een vereiste.

Exclusief aangeboden door:

Koskamp Opleidingen - EV opleidingsplan

Koskamp Opleidingen biedt technische opleidingen aan voor automonteurs! Tijdens het EV opleidingsplan verbetert u uw kennis en vaardigheden over e-voertuigen. Werkt u met moderne equipment in een “Werkplaats van de Toekomst” en leert u alles over onderhoud, reparatie en diagnose stellen aan bijvoorbeeld de aandrijflijn, comfortsystemen en batterijmanagement.

Automotive Academy - EV opleidingsplan

Bij Automotive Academy ben je aan het juiste adres voor een EV opleidingsplan. Samen zorgen we ervoor dat jij de juiste kennis krijgt om onderhoud en reparaties uit te kunnen voeren aan elektrische en hybride voertuigen. Zo ben jij klaar voor de nieuwe klant en klaar voor de eerste elektrische auto’s die nu al bij jou binnen rijden.

Het EV opleidingsplan bestaat uit de volgende trainingen:

Onderhoud en reparatie aan e-voertuigen Batterijmanagement

Elektrische en hybride voertuigen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Een belangrijk onderdeel van deze voertuigen is het batterijpakket. Om klanten die in het bezit zijn van e-voertuigen optimaal van service te kunnen voorzien, is kennis van de opbouw en de werking van de batterij en het laadcircuit noodzakelijk. Tijdens de training Onderhoud en reparatie aan e-voertuigen Batterijmanagement worden deze aspecten diepgaand behandeld.

Onderhoud en reparatie aan e-voertuigen Aandrijving

De aandrijflijn van een e-voertuig is heel anders dan die van voertuigen die worden aangedreven met een verbrandingsmotor. Voor technici is het belangrijk de opbouw en werking van de aandrijflijn te begrijpen om goed onderhoud en reparaties te kunnen uitvoeren aan e-voertuigen. In deze training wordt de werking en aansturing van elektromotoren behandeld, ook is er aandacht voor recuperatief remmen en de daarmee samenhangende afwijkende opbouw van het mechanische remsysteem.

Onderhoud en reparatie aan e-voertuigen Comfort

Het klimaatsysteem van een e-voertuig is complexer dan die van een voertuig met een conventionele aandrijving. Bovendien is dit klimaatsysteem cruciaal om het voertuig probleemloos te laten functioneren. Voor technici is het daarom belangrijk de opbouw en werking van het klimaatsysteem te begrijpen om onderhoud en reparaties te kunnen uitvoeren.

Onderhoud en reparatie aan e-voertuigen Slim Laden

Moderne voertuigen zijn steeds meer in staat om informatie uit te wisselen met de buitenwereld. Hierdoor ontstaan veel extra mogelijkheden op het gebied van comfort, milieu en veiligheid. Na het volgen van de training is de deelnemer geheel op de hoogte van de laatste stand van de techniek op het gebied van communicatie van en naar het voertuig, maar ook van diverse intelligente laadmogelijkheden.

Diagnose aan e-voertuigen Batterijmanagement

Diagnose en reparatie aan de batterij of het laadcircuit van e-voertuigen zal in de toekomst steeds vaker voorkomen. Dit maakt systeemkennis noodzakelijk, maar ook kennis van diagnoseprocedures en veiligheidsvoorschriften. Tijdens de training Diagnose en reparatie aan e-voertuigen Batterijmanagement worden complexe storingen volgens diagnoseprocedures van de fabrikant met diagnosegereedschappen uitgebreid behandeld.

Diagnose aan e-voertuigen Aandrijving

De aandrijflijn van een e-voertuig kent een heel andere opbouw dan die van voertuigen die worden aangedreven door een verbrandingsmotor. Dit betekent ook dat er een geheel andere aanpak is vereist wanneer diagnose moet worden gesteld aan een e-voertuig met een probleem. Na het volgen van de online training en de praktijkdag is de kennis van de deelnemer weer up-to-date op het gebied van elektrische aandrijving.

Diagnose aan e-voertuigen Comfort

Het airco-verwarmingssysteem van e-voertuigen is veel complexer dan dit van de conventionele auto met verbrandingsmotor. Storingen aan dergelijke complexe systemen hebben soms vergaande gevolgen. Bovendien zijn deze storingen vaak lastig te diagnosticeren. Tijdens de training worden storingen aan complexe klimaatsystemen van e-voertuigen volgens fabrikantsprocedures en met behulp van diagnosegereedschap opgespoord.

Diagnose aan e-voertuigen Slim Laden

Door connected systemen ontstaan veel extra mogelijkheden op het gebied van comfort, milieu en veiligheid. Bij e-voertuigen zijn deze mogelijkheden vaak uitgebreider dan bij conventioneel aangedreven voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van het voertuig als buffer voor het elektriciteitsnet of als energievoorziening voor op de camping. Na het volgen van de training is de deelnemer in staat om problemen met verschillende laad- en ontlaadmogelijkheden te lokaliseren.

Meer over e-voertuigen

Adviseur e-voertuigen Basis

De transitie naar volledig elektrische en hybride auto’s gaat steeds sneller. Klanten in de showroom of aan de receptiebalie beginnen steeds meer vragen te stellen over elektrisch rijden. In deze training leer je basisvragen over hybride en elektrische voertuigen beantwoorden op klantniveau.

Adviseur e-voertuigen Gevorderd

In deze training leer je klanten uitgebreid te adviseren bij de aanschaf van een laadpaal en ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de EV automotive branche. In deze training gaan we dieper in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van e-voertuigen en onderwerpen zoals Vehicle 2 Grid, slimme meters en het maken van een charge-plan.

Adviseur e-voertuigen Expert

In deze training leer je klanten uitgebreid te adviseren bij de aanschaf van een laadpaal, ben je op de hoogte van de voordelen van elektrische bedrijfsvoertuigen en behandelen we de State of Health (SOH).

Tesla service kabel Model S/X

Deze Tesla servicekabel kan gebruikt worden voor het stellen van diagnose aan Tesla Model S en Tesla Model X in combinatie met de originele diagnosetester van Tesla (Toolbox).

Tesla servicekabel Model 3/Y

Deze Tesla servicekabel kan gebruikt worden voor het stellen van diagnose aan Tesla Model 3 en Tesla Model Y in combinatie met de originele diagnosetester van Tesla (Toolbox).

Tesla model S en X verloopkabel tot model 2015

Deze verloopkabel voor Tesla Model S en X tot bouwjaar 2015 maakt het mogelijk om een AutoNiveau Remote (Basic of Smart) te verbinden met de auto. Het is een verloopkabel van de Tesla specifieke connector naar een 16 polige diagnose stekker.

Tesla model S en X verloopkabel vanaf model 2015

Deze verloopkabel voor Tesla Model S en X vanaf bouwjaar 2015 maakt het mogelijk om een AutoNiveau Remote (Basic of Smart) te verbinden met de auto. Het is een verloopkabel van de Tesla specifieke connector naar een 16 polige diagnose stekker.

NEN 9140 Veilig werken aan e-voertuigen

NEN 9140:2019 geeft specifieke eisen voor: het veilig werken aan e-voertuigen door het wegnemen van elektrische gevaren; - veilige opslag van (vermoedelijk) beschadigde e-voertuigen en elektrisch gevaarlijke onderdelen van e-voertuigen.

EV-businessplan

De elektrisch aangedreven auto zal een flinke impact krijgen op het autobedrijf. Er worden steeds minder auto’s met een verbrandingsmotor verkocht en het aantal geregistreerde elektrische auto’s stijgt snel. Dit betekent een grote verschuiving in de aftersales op het moment dat er minder benzine- en of dieselauto’s in de werkplaats komen.