Nieuwsbrief

Autonoom rijden

5 november 2016

 
Autonoom rijden bestaat uit veel verschillende technieken welke gecombineerd worden in de auto. Om een auto autonoom te laten rijden moeten ABS, ESP en het motormanagement met elkaar praten om te kunnen accelereren en remmen. Maar er is natuurlijk veel meer nodig, sturen en vooral kijken waar de
auto zich bevindt ten opzichte van de weg en het andere verkeer.
Sensoren
Autonoom rijden maakt gebruik van verschillende sensoren om de afstanden te bepalen en objecten te herkennen. Met GPS bepaalt de auto de positie op onze aardbol. Afhankelijk van de gebruikte sensoren en systemen kan de ene auto nauwkeuriger zijn positie en de omgeving bepalen dan de andere. Om de afstand tot een object te bepalen wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken zoals; ultrasoon sensoren middels geluidsgolven, radar met elektromagnetische (radio) golven of lidar met laser (licht). In al deze sensoren wordt een signaal verstuurd en bij terugkaatsen wordt de tijd in een afstand omgerekend. Een andere variant is een camera welke het beeld dat wordt gefilmd moet interpreteren en op deze manier objecten zoals auto’s, fietsers, voetgangers en gebouwen inschatten op afstand en of deze in beweging is.
Afstellen van sensoren
Net als een variabele nokkenasverstelling in een motor heeft elke sensor voor het autonoom rijden een basisafstelling nodig. Deze afstelling moet nauwkeurig gebeuren, indien een radar 1 graad uit het lood staat na een kleine aanrijding, betekent dit een afwijking op 100 meter van 175 cm. Hierdoor kan de radar naar de verkeerde weghelft “kijken” en zal het systeem “vreemde” acties uitvoeren of in het gunstigste geval zichzelf uitschakelen. Het afstellen van de sensoren zal heel precies moeten plaatsvinden. In veel gevallen zal dit pas kunnen nadat een auto is uitgelijnd en de radar of camera met een kalibratiebord is geijkt. Vaak wordt een combinatie van verschillende sensoren gebruikt om een betrouwbare meting te garanderen.
GPS
Behalve sensoren is een hd-wegenkaartensysteem een steeds meer voorkomend systeem om in combinatie met GPS de positie van een auto tot op enkele centimeters nauwkeurig te kunnen bepalen. De combinatie van alle informatie en intelligente software zal ervoor zorgen dat binnen enkele jaren steeds meer auto’s een hoge mate van autonoom rijden mogelijk maken.
Wat betekent autonoom rijden in jouw functie?
In een training geven we uitleg over de werking en het afstellen van sensoren en weet je waar je op moet letten bij auto’s met deelsystemen van autonoom rijden zoals adaptieve cruise control en rijlijn assistent. Ook op AMT Live geven we een korte uitleg.
AutoNiveau info sessie op AMT LIVE!
Wat betekent die techniek voor technici in de werkplaats en voor de service adviseur van het autobedrijf? Tijdens AMT Live op 15 en 16 november in het Autotron in Rosmalen zal AutoNiveau verschillende informatiesessies verzorgen over de techniek van het autonoom rijden. Op de stand staan we met een VW Golf en Bosch-equipment om de impact voor autobedrijven en zijn medewerkers in kaart te brengen.
 
Schrijf je in voor de gratis kennissessie http://www.amtlive.nl/inschrijven en gebruik de code AUTOPAR om u te registreren.
 
We zien je graag op de stand van AutoNiveau op AMT Live!
 
Autonoom rijden
Terug naar overzicht