SERMI

SERMI: één veiligheidscertificaat voor alle autofabrikanten

SERMI-wetgeving van kracht vanaf 1 april 2024

Update 05-02-2024 | Het is officieel, de nieuwe invoeringsdatum is 1 april 2024. Vanaf 1 april ben je verplicht om over een SERMI-certificaat te beschikken als je werkt aan alle onderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie, zoals sleutels inleren, sloten vervangen en software-updates uitvoeren aan beveiligde elektronicamodules.  

Gebruik je AutoNiveau Remote Diagnostics voor het uitvoeren van de bovenstaande werkzaamheden? Ook dan is een SERMI-certificering een vereiste. Heb je geen SERMI-certificaat? Dan kunnen wij deze diensten helaas niet meer voor je uitvoeren tot je over een SERMI-certificaat beschikt.  

Verwachte implementatiedatum bekend

Update 11-12-2023 | Afgelopen juli werd bekend dat de invoering van de wetgeving werd uitgesteld en dat er gekozen werd voor een gefaseerde uitrol. Zweden ging ons voor en vanaf 1 februari is de nieuwe wetgeving ook van toepassing voor Noorwegen, Denemarken en Finland.

Vanaf 1 april 2024 staat Nederland op de planning voor de intreding van de nieuwe wetgeving. Dit is echter nog niet definitief. Twee maanden voor deze data zal er een definitieve planning komen voor live-gang van de SERMI wetgeving.

Landen die ook op de planning staan voor de invoering op 1 april 2024 zijn:

  • Oostenrijk
  • België
  • Duitsland
  • Luxemburg
  • Portugal
  • Spanje.

SERMI-certificaten uitgesteld

Update op 10-07-2023 | Sleutels inleren, sloten vervangen en software-updates uitvoeren aan beveiligde elektronicamodules. Voor het uitvoeren van deze en andere werkzaamheden hebben autobedrijven binnenkort een SERMI-certificering nodig. De ingang van de nieuwe wetgeving stond gepland voor 1 augustus 2023. Niet alle landen in Europa zijn even ver met de aanstelling van keuringsinstanties; daarom is gekozen voor een gefaseerde uitrol van SERMI vanaf 1 oktober (Zweden), waarbij de landen die het verst zijn als eerste zullen volgen. Andere startdata zijn 1 december, 1 februari, 1 april en 1 juni 2024.

Voor meer informatie verwijzen we je naar de BOVAG --> SERMI Uitgesteld

SERMI: één veiligheidscertificaat voor alle autofabrikanten

Geplaatst op: 25-04-2023 | Sleutels inleren, sloten vervangen en software-updates uitvoeren aan beveiligde elektronicamodules. Voor het uitvoeren van deze en andere werkzaamheden hebben autobedrijven vanaf 1 augustus 2023 (let op, data aangepast naar 1 april 2024) een SERMI-certificering nodig. AutoNiveau zet op een rij wat SERMI inhoudt, wat het voor de werkplaats betekent en wat er voor gebruikers van AutoNiveau Remote Diagnostics verandert.

Autodiefstal en onderdelendiefstal zijn zeer actuele onderwerpen in de mobiliteitsbranche. Cybersecurity, diefstalbescherming en de beveiliging van elektronische onderdelen zijn wettelijk verplicht. Autofabrikanten doen hun best om auto’s en auto-onderdelen zo goed mogelijk te beveiligen. Ook de digitale toegang tot voertuigelektronica wordt steeds strenger afgeschermd. Onafhankelijke autobedrijven die met pass-thru werken, hebben hier al mee te maken. Veel nieuwe automodellen hebben een can-bus systeem met secure gateway.

Op dit moment hanteren verschillende fabrikanten verschillende procedures voor onafhankelijke autobedrijven die toegang willen krijgen tot beveiligde onderdelen. Dat is erg omslachtig en kost autobedrijven veel tijd. De nieuwe Europese SERMI-wetgeving brengt hier vanaf 1 augustus 2023 (let op, data aangepast naar 1 april 2024) verandering in.

Wat is SERMI?

SERMI staat voor ‘security related repair and maintenance information’. SERMI is het antwoord van fabrikanten op de vraag van de Europese Unie om alle verschillende anti-diefstalcertificeringen te vervangen door één universeel anti-diefstalcertificaat. Met SERMI krijgen autobedrijven met één aanvraag via één certificaat toegang tot alle anti-diefstalsystemen van alle verschillende fabrikanten.

Geen SERMI? Dan mag je dit niet meer doen

De SERMI-certificering is vrijwillig. Wanneer je als autobedrijf geen SERMI-certificaat aanvraagt, dan mag je na 1 augustus 2023 (let op, data aangepast naar 1 april 2024) de volgende werkzaamheden niet meer uitvoeren:

  • Je mag geen software-updates/software-installaties/software-activaties uitvoeren op anti-diefstal gerelateerde onderdelen of software. Dit geldt ook als alleen een deel van een elektronicamodule of ECU is gelinkt aan anti-diefstalmaatregelen.
  • Je mag online geen anti-diefstal gerelateerde onderdelen bij de fabrikant bestellen.
  • Je mag geen foutcodes wissen of de service-indicator van een voertuig met secure gateway resetten.

Wat betekent SERMI voor gebruikers van AutoNiveau Remote Diagnostics?

Gebruik je AutoNiveau Remote Diagnostics voor het uitvoeren van de bovenstaande werkzaamheden? Ook dan is een SERMI-certificering een vereiste. Heb je geen SERMI-certificaat? Dan kunnen wij deze werkzaamheden vanaf 1 augustus 2023 (let op, data aangepast naar 1 april 2024) niet meer voor je uitvoeren.

Welke voordelen heeft SERMI voor het autobedrijf?

AutoNiveau is van mening dat SERMI een goede ontwikkeling is. Autobedrijven winnen ontzettend veel tijd omdat ze niet langer per fabrikant een apart proces moeten uitzoeken en doorlopen. Bovendien zijn autobedrijven voor toegang niet langer afhankelijk van fabrikanten maar van één onafhankelijke certificeringspartij. Daarom zal de toegangsprocedure naar verwachting sneller verlopen.

Wat moet ik doen voor een SERMI-certificaat?

Om in aanmerking te komen voor het SERMI-certificaat moeten bedrijven/medewerkers aan de volgende eisen voldoen:

  • Je bent aantoonbaar werkzaam in de automotive. Dit kun je bijvoorbeeld aantonen met je KvK-inschrijving.
  • Je hebt een aansprakelijkheidsverzekering (met een minimumdekking van 1 miljoen euro voor lichamelijk letsel en 0,5 miljoen euro voor schade aan eigendommen).
  • Je hebt getrainde medewerkers in dienst. Opleidingsniveau: autotechnicus niveau 2 of twee jaar aantoonbare ervaring als automonteur.
  • Medewerkers beschikken over een eigen e-mailadres en een eigen mobiele telefoonnummer.
  • Je maakt geen reclame voor of verkoopt activiteiten die de emissie van voertuigen aanpassen (inclusief motortuning).
  • Je dient te beschikken over een zogenaamde Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) op de onderdelen 2.4b: 11, 12, 13, 41 en 61. Voor de betrokken rechtspersoon en alle medewerkers die een SERMI-toegang krijgen, dienen een VOG te overleggen (beiden zijn aan te vragen via justis.nl en mogen niet ouder zijn dan 6 maanden).
  • Legitimatiebewijs van alle personen die een SERMI-toegang aanvragen.

    BRON: BOVAG, Alles over SERMI

Waar vraag ik een certificaat aan?

Vraag op tijd een certificaat aan, bijvoorbeeld bij een van de onderstaande instanties: 

 

Interessant voor jou

Smart Remote

De Smart Remote is de nieuwste remote. De Smart Remote is te gebruiken met iedere PC, laptop of tablet met Wifi via een unieke online website. De Smart Remote is een vereiste interface om gebruik te kunnen maken van AutoNiveau Remote Diagnostics.

AutoNiveau Solutions Pro

Met AutoNiveau Solutions Pro stel je nog sneller diagnose dankzij de uitgebreide database. Je hoeft minder snel de helpdesk te bellen en kunt zaken makkelijk en snel zelf oplossen. Dit scheelt in de tijd die je met een storing bezig bent en de auto is sneller weer de werkplaats uit.

Drew Technologies CarDAQ-Plus 3

De Drew Technologies CarDAQ-Plus 3 is geschikt voor het (her)programmeren van modules voor voertuigen vanaf Euro-5 standaard. Drew Technologies is marktleider op het gebied kwalitatieve en betrouwbare universele Pass-Thru interfaces.